Singapore - Reisverslag uit Singapore, Singapore van Hessel Groot - WaarBenJij.nu Singapore - Reisverslag uit Singapore, Singapore van Hessel Groot - WaarBenJij.nu

Singapore

Blijf op de hoogte en volg Hessel

29 Januari 2007 | Singapore, Singapore

Hallo allemaal!

Woensdag 17 Januari 2007. De dag van mijn vertrek uit India. Met een licht gevoel van heimwee zag ik dit fantastische land achter de horizon verdwijnen. Maar, geen tijd om daarover te wenen want er is werk aan de winkel. Deze periodes zal ik wachten gaan lopen op het onderzeebootbestrijdingsfregat "Georges Leygues". Ik heb er veel goede verhalen over gehoord dus ik had er zin in.

Over het algemeen was deze periode op zee minder intensief dan op de jeanne, en dat komt voornamelijk doordat de wachten hier op de georges met 2 personen gelijk wordt gelopen, op de jeanne is het met 3 tegelijk. Tijdens de wachten is er echter wel meer te doen. Bij de verschillende SYNTEX'en is de georges altijd PWC (Principal Warfare Commander), dat houdt in dat de GLG (en dus jij) het bevel heeft over de taakgroep. Daarom moet er op verschillende niveaus gedacht worden. Ook een groot verschil is dat de GLG over een NTDS (tactisch datasysteem) beschikt. Een uit een oude generatie (de GLG komt uit de jaren 70), maar dat is beter dan niets. De JDA beschikt slechts over een ontvangstsysteem van Link 11 (een datalink waarover tactische informatie wordt verzonden), dit wordt dan op een computerscherm weergegeven.
Over het algemeen ben ik tevreden over mijn wachten in de commandocentrale. Nu de nieuwigheid eraf is merk je echt dat je met sprongen vooruit gaat.

Ook op de brug begint het werk te wennen, de wachten op de brug waren vrij gelimiteerd deze reis (ik heb slechts 2 gedraaid als officier van de wacht), maar beide waren wel interressant. de eerste wacht was ten noorden van sumatra, de tweede in de straat van malakka. Tijdens beide wachten was er behoorlijk veel scheepvaart in de buurt, dus veel te doen.

Op de GLG is echter minder entertainment aanwezig dan op de JDA. Op de JDA hebben wij een (redelijk) gezellig en stijlvol ingericht fumoir, waar je alle consumpties gratis kan krijgen. Op de GLG is het een kaal hok met slechts 1 consumptie per dag. Ook de staat van onderhoud van de sanitaire voorzieningen laat aardig te wensen over. Het is erg oud allemaal (en dan heb ik het over het gehele schip, niet alleen het sanitair) en (voor mij) niet te begrijpen dat deze klasse momenteel de ruggegraat van de franse operationele vloot is.

Ook heb ik deze periode visueel contact gehad met Hr.Ms. Tromp. De Tromp is op dit moment bezig met een wereldreis voor systeembeproevingen en vlagvertoon, en was van Jakarta onderweg naar Kuala Lumpur, en zou daarbij, net als ons, de straat van malakka en de singapore strait nemen. Jammergenoeg kwamen wij elkaar niet tegen, de Tromp kwam enkele uren nadat wij afgemeerd waren in singapore de singapore strait binnenvaren. Geen gelegenheid dus om een sailpast te doen. helaas. maar wel contact gehad met Link 11 en voorbij zien varen.

Maar goed, al met al een goede tijd gehad en na 8 dagen op zee liepen we binnen in sinapore. Singapore is een ongelofelijke stad. Een moderne megapool in het verre oosten. Alles is heel strak en modern ingericht, met hier en daar nog gebouwen die herinneren aan het koloniale verleden.

Ik ga niet verder op in, want ik ben met een aantal anderen in een internet cafe, en het wordt bijna tijd om te gaan. Op zee ga ik een stuk schrijven over singapore en daarbij een fotoselectie maken. dat heb ik op dit moment niet aan tijd. Ook foto's zijn er dit maal niet bij, ik zit nu niet achter mijn eigen laptop.

Goed, tot ziens allemaal en het verhaaltje over het havenbezoek van singapore + foto's staan in een goede week erop. Daarna een verslag over Vietnam.

Tot ziens!

Hessel

• 30 Januari 2007 - 21:03

Beppe Ytsje:

Hessel mei nocht dyn ferhaal lêzen, prachtich om sokke ferskillende lannen te besykjen. It militaire gedoch hâld ik net sa fan, mar it reisferslach genietsje ik fan. It giet dy goed, en oant sjen.